arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 10: Bentuk Muka Bumi dan Saliran di Asia Tenggara

10 questions · Form 1 Geografi Bab 10: Bentuk Muka Bumi dan Saliran di Asia Tenggara

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Banjaran Annamite merentasi wilayah negara...

  1. Malaysia, Brunei dan Indonesia
  2. Vietnam, Laos dan Kemboja
  3. Filipina dan Timor-Leste
  4. Myanmar dan Thailand
Show answer

Answer: B

Banjaran Annamite merupakan sistem banjaran tanah tinggi utama di bahagian timur Indochina (Vietnam, Laos, Kemboja).

2. Ibu negara Thailand yang dilalui oleh Menam Chao Phraya ialah...

  1. Hanoi
  2. Bangkok
  3. Jakarta
  4. Manila
Show answer

Answer: B

Bangkok merupakan ibu negara Thailand yang terletak di muara dan sepanjang lembah Menam Chao Phraya.

3. Apakah jenis tanaman utama yang ditanam di dataran tanah pamah beraluvium seperti Delta Mekong dan Lembah Chao Phraya?

  1. Gandum
  2. Padi
  3. Kapas
  4. Kurma
Show answer

Answer: B

Dataran aluvium yang rata dan kaya air di Asia Tenggara sangat sesuai untuk penanaman padi basah.

4. Mengapakah Tasik Tonle Sap di Kemboja mengalami perubahan saiz fizikal yang ketara mengikut musim?

  1. Akibat kejadian tsunami tahunan
  2. Limpahan air Sungai Mekong pada musim hujan memasuki sungai Tonle Sap ke dalam tasik
  3. Pencairan ais di puncak gunung Kemboja
  4. Penyedutan air oleh industri perkilangan
Show answer

Answer: B

Musim hujan menyebabkan paras Sungai Mekong meningkat tinggi dan melimpah masuk ke Tasik Tonle Sap.

5. Manakah antara berikut BUKAN tergolong dalam negara Tanah Besar Asia Tenggara?

  1. Thailand
  2. Filipina
  3. Myanmar
  4. Laos
Show answer

Answer: B

Filipina merupakan sebuah negara kepulauan, bukannya negara tanah besar.

6. Negara yang termuda di Asia Tenggara yang mencapai kemerdekaan pada tahun 2002 ialah...

  1. Brunei Darussalam
  2. Timor-Leste
  3. Singapura
  4. Laos
Show answer

Answer: B

Timor-Leste mencapai kemerdekaan secara rasmi pada tahun 2002 dan menjadi negara ke-11 Asia Tenggara.

7. Banjaran Arakan Yoma terletak di negara...

  1. Myanmar
  2. Malaysia
  3. Thailand
  4. Indonesia
Show answer

Answer: A

Banjaran Arakan Yoma menjadi benteng tanah tinggi utama di bahagian barat Myanmar.

8. Apakah tasik AIR TAWAR SEMULAJADI terbesar di Asia Tenggara?

  1. Danau Toba
  2. Tasik Kenyir
  3. Tonle Sap
  4. Tasik Bera
Show answer

Answer: C

Tonle Sap yang terletak di Kemboja merupakan tasik air tawar semulajadi terbesar di Asia Tenggara.

9. Apakah keistimewaan kawasan pinggir laut di negara-negara Asia Tenggara?

  1. Sentiasa diliputi ais sepanjang tahun
  2. Kaya dengan sumber perikanan, pelancongan pantai, dan tapak pelabuhan
  3. Sesuai untuk pertanian gandum gred tinggi
  4. Bebas daripada sebarang aktiviti ekonomi
Show answer

Answer: B

Pinggir laut Asia Tenggara yang cetek (Pentas Sunda) kaya dengan hidupan laut dan menarik aktiviti pelancongan serta pelabuhan.

10. Empangan hidroelektrik di Sungai Mekong banyak dibina terutamanya di negara Laos untuk menjual tenaga elektrik ke negara jiran. Laos mendapat gelaran...

  1. Nadi Pertanian Asia
  2. Bateri Asia Tenggara (Battery of Southeast Asia)
  3. Pusat Kewangan Dunia
  4. Lembah Silikon Asia
Show answer

Answer: B

Laos memanfaatkan potensi hidroelektrik Sungai Mekong dan mendapat gelaran 'Battery of Southeast Asia'.

Sponsored